Stichting De Friesland Zorgverzekeraar logo

App – Hotspot op slot

Stemmen is niet meer mogelijk

Voor wie is het idee bedoeld?
Voor alle inwoners van Friesland die aan zijn of haar gezondheid wil werken

Omschrijving idee
Met de app ‘Hotspot op slot’ kunnen gebruikers verschillende ‘hotspots’ unlocken en daarmee punten verdienen. Deze slotjes staan enkel en alleen op plaatsen die logischerwijs niet per auto te bereiken zijn en de gebruikers dus wel naartoe moeten fietsen of lopen. Gebruikers moeten voorafgaand aan hun tocht om een slotje te openen een startlocatie opgeven, zodat het aantal afgelegde meters omgezet kan worden in punten. Ook wanneer je een slotje opent krijg je punten. Omdat je jouw app kunt koppelen met die van je vrienden ontstaat er een gezonde competitiedrang. Wie heeft deze week de meeste punten behaald?

Om de app aantrekkelijk te maken om te gebruiken,  kan er gedacht worden aan een soort beloningssysteem voor de punten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wanneer er een beloning in het vooruitzicht wordt geboden, mensen meer bereid zijn om in beweging te komen. Dit werd gedaan met twee groepen die elk een gratis abonnement op een sportschool kregen. De eerste groep kreeg niets voor hun sport, de tweede groep kreeg beloningen naarmate zij langer of vaker in de sportschool kwamen. De tweede groep bleef langer in de sportschool en kwam vaker.

De app toont overeenkomsten met bijvoorbeeld Geocaching of Pokémon Go, met als grootste verschil dat het bij deze app draait om de beweging en in de natuur zijn op zich, terwijl het bij Geocaching en Pokémon Go gaat om wat je op de locatie aantreft. De app kan continu aangepast worden door bijvoorbeeld slotjes toe te voegen of weg te halen. Zo blijft het voor gebruikers aantrekkelijk om de app te gebruiken.

Hoe draagt jouw idee bij aan gezondheid of vitaliteit, het verbeteren van de zorg of het verbeteren van de kwaliteit van leven?
De app voldoet aan de volgende punten:

  • Gezondheid
  • Vitaliteit
  • Preventie
  • Samenleving

Doordat gebruikers van de app slotjes moeten openen op plaatsen die niet per auto te bereiken zijn, moeten ze wel in beweging komen om punten te scoren. Dat komt de gezondheid en vitaliteit van de gebruikers ten goede. Ook werkt het preventief. Wie veel in beweging is zal minder snel blessures oplopen en door beweging worden veel gezondheidsproblemen voorkomen. Ook op het gebied van ‘samenleving’ kan de app wat betekenen. Door het competitie-element onder vrienden vindt er meer contact plaats wat eenzaamheid tegen kan gaan. De app kan door iedereen gebruikt maken, ongeacht leeftijd of woonplaats.

Naam inzender: Johanna Kommerie

Woonplaats: Leeuwarden