Stichting De Friesland Zorgverzekeraar logo

Yoga als interventie voor verbetering van het zelfbeeld en voor het herstel bij adolescenten na een psychose

Stemmen is niet meer mogelijk

Voor wie is het idee bedoeld?
Adolescenten in behandeling voor een psychose

Wat is het?
Yoga als interventie voor verbetering van het zelfbeeld en voor het herstel bij adolescenten na een psychose? Dit willen we graag gaan uitproberen met een groep adolescenten in behandeling bij het vroegtijdige interventie psychose team van GGZ Friesland. Sluit de interventie aan bij deze doelgroep en kunnen we ervoor zorgen dat we ze zo toe leiden naar reguliere yoga in het kader van maatschappelijk herstel? In een aantal landen wordt yoga al ingezet in de behandeling met veelbelovende resultaten.

Hoe draagt jouw idee bij aan gezondheid of vitaliteit, het verbeteren van de zorg of het verbeteren van de kwaliteit van leven?
Een psychose heeft vaak veel impact op een jongere. Een levensfase waarin al veel gebeurt en de basis wordt gelegd voor de toekomst. De huidige behandeling is primair gericht op medicatie en therapie middels gesprekken. Jongeren geven aan ook behoefte te hebben aan lichaamsgerichte behandelinterventies. Hier is echter nog weinig onderzoek gedaan onder jongeren die een psychose hebben doorgemaakt. Onderzoek naar yoga onder jongeren met andere psychiatrische aandoeningen heeft aangetoond dat er zowel lichamelijk als geestelijk positieve resultaten worden behaald na de inzet van yoga. Op lichamelijk gebied verlaagt het de bloeddruk en het cholesterol, maar ook het stress hormoon verlaagt na inzet van yoga. Patiënten ervaren een betere kwaliteit van leven, een betere emotionele balans, verbetering op sociaal functioneren, verbetering op functioneel herstel, verlaging van depressieve symptomen. We gaan samen met de jongeren een yoga interventie ontwikkelen, gegeven door een ervaren yogadocent met als doel de jongeren te leren meer in contact te komen met hun lichaam om van daaruit (weer) in balans te komen. Vanuit deze balans kunnen ze naar verwachting zelfverzekerder verder. En zelfvertrouwen hebben ze hard nodig!

Naam inzender: Floor Hijlkema

Woonplaats: Uitwellingerga